Creatief Schrijven is het aanspreekpunt voor iedereen die schrijven gewoonweg niet laten kan.

 • Alle dagen dichten

  Elke dag van 2012 vond je hier een poëzieopdracht. Daniel Billiet, auteur, dichter en schrijfdocent, prikkelt jouw schrijftalent. Post je gedichten op Storees.net. Daar laat je lezers genieten van jouw woorden en krijg je feedback van andere schrijfgenoten.

  Gebruiksaanwijzing

  Om uit deze rubriek nog meer rendement en schrijfplezier te puren

  1. De definitie van een inspirerende schrijfopdracht luidt: elke opdracht die op de een of andere manier leidt tot een goed gedicht is een schrijfopdracht die naam waardig.

  2. Een literaire schrijfopdracht is geen schooltaak die je zo nauwgezet mogelijk moet uitvoeren. Integendeel! Schrijven is durven buiten de lijntjes kleuren.

  3. Leer met je pen luisteren naar het gedicht dat achter elke schrijfopdracht ongeduldig staat te trappelen om door jou in taal bevrijd te worden. Heb de moed die Lorelei te volgen.

  4. Gebruik al je zintuigen. Maar ook: leer luisteren met je huid. Tracht mee te voelen met je ogen. Proef met je oren de kleuren…

  5. Elk gedicht heeft de lengte en de vorm die het wil/nodig heeft/zelf zoekt. Moei je daar dus niet mee.

  Veel woord- en versgenot

Geen Alle Dagen Dichten in 2013

In 2013 zijn er geen poëzieopdrachten meer.
Je kunt je dus ook niet meer inschrijven voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Op de site storees.net leeft ‘Alle Dagen Dichten’ wel nog verder.

En je kunt natuurlijk altijd teruggrijpen naar de bestaande opdrachten die beschikbaar blijven op deze site.

31 december

Voor de allerlaatste keer, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Het heelal van jouw hart’ van Sjoerd Kuyper (Uitgeverij Nieuw Amsterdam).

De ALLERLAATSTE Alle Dagen Dichten! Dit is nummer 366.

Kun je het wel maken om op Oudjaar een schrijfopdracht in de maag te splitsen? Nee. Ja. Sorry, want anders haal ik er maar 365 en niet de beoogde 366!

Opnieuw is er een jaar voorbij. Staatshoofden en koningen houden hun speeches. De Grote Woorden, Beloftes en Dure Eden vliegen ook dit oudjaar nog maar eens spotgoedkoop in het rond. Nee, we mogen daar niet cynisch over worden. Optimisme blijft een morele plicht. Schrijf je eigen ‘Nieuwjaarsspeech’, maar hou je toch maar ver van de lege Grote Woorden.

Ook ik wens je het allerbeste toe voor 2013, en, naast zoveel meer, enkele fijn zingende, snerpende, kermende, kervende, troostende… gedichten.

©Daniel Billiet

30 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Schaduwgrens’ van Hans van de Waarsenburg (Uitgeverij Wereldbibliotheek).

VOORLAATSTE schrijfopdracht!

Kom, geef het nu maar toe. OK, het zal je niet eenvoudig vallen, want niemand geeft graag toe dat-ie verslaafd is, maar het valt niet langer te ontkennen: je bént verslaafd. En dan nog wel aan het schrijven van een gedicht elke dag! Kom daarmee uit de kast! Door al dat oudjaren en nieuwjaren zullen de ontwenningsverschijnselen de eerste dagen nog meevallen, maar vanaf pakweg vier of vijf januari zullen de problemen zich alsmaar heviger manifesteren. En dan rest je niets anders dan professionele hulp te zoeken. Benieuwd wat de dokter je zal voorschrijven. Deel het met ons in, welja, een gedicht.

©Daniel Billiet

29 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Haar nijlpaard optillen’ van Tomas Lieske (Querido’s Uitgeverij).

Nog TWEE opdrachten te gaan!

De allerjongste gesneuvelde soldaat uit WO I is John Condon. Hij streed mee in de Ypres Salient. Hij sneuvelde op 24 mei 1915 in de slag om Mouse Trap Farm, tussen Ieper en Langemark. Hij was toen 13 jaar. Zijn ouders wisten niet eens dat hun kind aan het front zat. John ligt nu begraven op het British Cemetery van Poelkapelle. Hij ligt er naast Thomas Carthy, 47jaar, en de oudste van hetzelfde bataljon. De legende wil dat Carthy als een vader voor de jongen was. Onnodig te zeggen dat achter deze feiten massa’s gedichten verscholen zitten.

©Daniel Billiet

28 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Ik schrijf u nog’ van Anne Büdgen (Uitgeverij De Arbeiderspers).

Nog DRIE opdrachten te gaan!

Niet iedereen kan dezer dagen aanschuiven aan hartverwarmende en rijke tafelen. Vele gelukzoekers, ontheemden en uitgeprocedeerden proberen ook deze dagen gewoon te overleven. Zij zien hoe in onze uitstalramen, restaurants en opdringende lichtreclames de westerse rijkdommen worden aangeboden. Voor wie er de euro’s voor heeft tenminste. Wat zeg je als Syrische vader tegen je kinderen wanneer zij met lede, hongerige ogen al die verlokkingen zien?

©Daniel Billiet

27 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Twee vogels één kogel’ van Willem Thies (Uitgeverij Podium Amsterdam).

Nog VIER opdrachten te gaan!

Muziek kan veel emoties en gedachten en sferen met zich meevoeren. Indien je bereid bent om je daardoor te laten ontvoeren kan dit heel inspirerend werken. Voor sommigen gebeurt dit het gemakkelijkst met klassieke muziekschoonheid, bij anderen met hard rock en wie weet met Vlaamse schlagers. Voor mij zijn dat een tijd de tonen Jimmy Hendrix geweest. De buren kennen zowat elk gitaarakkoord van ‘Voodoo Child’ en ‘Foxy Lady’.

Op 27-jarige leeftijd overleed de man die met zijn gitaar sliep aan een overdosis. Zijn vriendin belde te laat de ambulance omdat er te veel drugs in de hotelkamer lagen. Schrijf een geducht gedicht dat drijft, meegezogen wordt, gepusht wordt, kortom ontvoerd wordt door een stuk muziek.

©Daniel Billiet

26 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Het wilde kind’ van René Puthaar (Uitgeverij Atlas Contact).

Nog VIJF opdrachten te gaan!

‘Nerveuze vrouwen’, Twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters is de nieuwe tentoonstelling in het onvolprezen Museum Dr. Guislain te Gent. Nog tot 26 mei 2013, info . De expositie biedt zoveel uitmuntend plastisch werk van o.m. Félicien Rops, Luc Tuymans, Louise Bourgeois, Diane Arbus, Getrud Schwyzer en vele anderen. Niet iedereen kan zich meteen naar dit museum reppen, maar jij moet dit beslist eens doen. Ondertussen: beeld je in dat je een man/vrouw bent die voor de eerste keer van zijn/haar leven naar een psychiater gaat. Het gaat me bij deze opdracht niet in de eerste plaats om de reden waarom je deze stap zet, maar wat er door je heen gaat wanneer je daar in de wachtkamer zit. Het is niet evident, toch, om aan een wildvreemde je meest geheime roerselen bloot te leggen.

©Daniel Billiet

25 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘De oksels van de bok’ van Annemarie Estor (Uitgeverij Wereldbibliotheek).

Toepasselijk voor de tijd van het jaar: ‘Baiser volé’, ‘J’adore’, ‘Poème’ en vele andere, heel poëtische benamingen voor parfums, ik hou er wel van. Van de namen, bedoel ik dan. Blader in de krantenbijlagen en magazines, of google eens op ‘parfums’…

De opvallend vormgegeven flesjes staan daar allemaal uitnodigend te blinken op de wastafel. Als even zovele, op elkaar jaloerse, naijverige minnaresjes. Allen willen ze om de hals vliegen van hun bazinnetje, maar telkens is er natuurlijk maar één uitverkorene. Bedenk een poëtisch dialoogje tussen die flesjes daar op die wastafel, terwijl hun eigenares zich aan het optutten is voor de spiegel.

©Daniel Billiet

24 december

Nog altijd, joepie december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘Leegte lacht’ van Tonnus Oosterhoff (Uitgeverij De Bezige Bij).

In ‘Het boek van Ot en Sien’ van Jan Ligthart en Hindericus Scheepstra (Uitgeverij J.B. Wolters, Groningen, 1961) staat volgend versje:

WIE IS DE VIERDE?

Daar liggen ze met hun drietjes

En alle drie blote knietjes,

Het was zo warm, ze werden zo heet,

Toen hebben twee zich uitgekleed.
De derde niet, de vierde keek toe.

Was die dan niet warm en ook niet moe?

Ik twijfel er niet aan dat beide schrijvers bepaald niets kwaads of duisters in de zin hadden, maar tegen de achtergrond van allerlei pedofiele zaken zal een dergelijk onschuldig vers vandaag de dag niet meer zijn weg vinden naar een schoolboek. Gelukkig hoeven we ons daar niets van aan te trekken. En nu worst case scenario: beantwoordt de vraag naar ‘die vierde’. Wat voor een sujet is dat? Wat heeft die bekokstoofd, Rohypnol in hun limonade? Wat voor duistere plannen heeft hij in petto? Ja, kruip bijvoorbeeld eens in de huid van zo’n pedofiel en probeer zijn gedachten te ventileren in een gedicht.

©Daniel Billiet

23 december

Eindelijk december! Dé cadeautjesmaand! En wat prijkt als absolute nummer één en twee en drie op de lijstjes van alle literatuurminnenden? Yep, drie dichtbundels! Want dat levert zoveel verfijnder, langer en dieper genot op dan een homp kalkoen. Uiteraard geef ik je graag een waardevolle hint voor wat de aankoop van zo’n (nog niet) uitgelezen prachtgeschenk betreft: ‘De Willekeur’ van Jan Lauwereyns (Uitgeverij De Bezige Bij).

Jij en je echtgeno(o)t(e) werken nu al respectievelijk veertien en zeventien jaar bij Ford Genk. Maar dàt is dus plots een heel eindig verhaal geworden. De eindejaarsfeesten komen eraan, maar je voelt je allesbehalve in feeststemming. Schrijf een nieuwjaarsbrief naar je echtgeno(o)t(e), een gedicht waarin je toch de hoop de bovenhand laat halen. Want wat er ook gebeurt: je houdt van haar/hem.

©Daniel Billiet